Kateterizacija

Kaj je kateterizacija? Preberite več o tem in tudi o načinu, s katerim vam lahko kateterizacija pomaga pri ohranjanju zdravja sečil.

Kateterizacija

Intermitentna kateterizacija je ključna za reševanje kliničnih težav povezanih z mehanskimi ali funkcionalnimi motnjami mehurja. Hkrati pa je intermitentna kateterizacija ključni dejavnik za zmanjšanje zapletov zgornjih sečil in urosepse pri bolnikih po poškodbi hrbtenjače.
Z namenom preprečevanja zapletov in prednosti uporabe čiste intermitentne kateterizacije, vas želimo spodbuditi, da razširite svoje znanje o kateterizaciji in spremljate najnovejše trende ter skladno z nasveti vašega zdravnika, izberete za vas najboljši postopek in urinski kateter.

Intermitentna kateterizacija, ki jo uporabljamo pri bolnikih, ki sami ne morejo izprazniti mehurja oz. ga praznijo nepopolno, je velikega pomena. Predstavlja tehniko, ki zmanjšuje tveganje za smrtno nevarno deterioracijo zgornjih sečil in urosepso pri bolnikih z okvaro hrbtenjače.

Intermitentna kateterizacija je namenjena tako tistim, ki imajo okvaro ali bolezen hrbtenjače, kot tudi moškim, ki se spopadajo z benigno hiperplazijo prostate. Čista intermitentna kateterizacija (ČIK) je postopek, predstavljen v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot zamenjava za strogo sterilno tehniko kateterizacije. To je omogočilo povsem drugačen pristop do težav, povezanih s kontinenco in dizurijo, praksa pa je pokazala, da je to izvrstna tehnika za maksimalno zmanjšanje urinarnih zapletov pri bolnikih.

Uspešnost čiste intermitentne kateterizacije se  kaže v zmanjšanju pogostosti infekcij sečil. Raziskave so pokazale dobre klinične rezultate in zadovoljstvo bolnikov z uporabo novega postopka. Zaradi kateterizacije je opazna lažja ali izboljšana dilatacija votlega sistema ledvic, kot tudi boljše stanje zgornjega dela urinarnega trakta. Takšne raziskave niso pomembne le zato, da bi dokazale učinkovitost redne kateterizacije, temveč zato, da bi dobili odgovore na vsa vprašanja glede možnih zapletov pri dolgoročni uporabi. To pa so predvsem poškodbe in vnetje sečevoda.

Želimo vas spodbuditi, da razširite svoje znanje o kateterizaciji, spremljate najnovejše trende ter skladno z nasveti vašega zdravnika izberete za vas najboljše postopke in urinske katetre in tem zmanjšate tveganje za zaplete.