Dean Kušeković, Zagreb

Dean Kušeković, Zagreb

Nadaljujemo z zgodbami naših uporabnikov, ki jih delimo z vami. Morda ste ob branju prvih dveh opazili rdečo nit, ki povezuje vse zgodbe; ne glede na okoliščine, ki so botrovale spinalni poškodbi naših uporabnikov in ne glede na njihovo specifično stanje, imajo vsi neizmerno voljo po obvladovanju ovir, so uporni in predani pri iskanju načinov za izboljšanje kakovosti življenja, za pomoč samim sebi, pa tudi drugim, ki so se znašli v podobni situaciji.

Vsaka življenjska zgodba je drugačna, saj se tudi mi med seboj razlikujemo ne glede na naše trenutno stanje. Vendar nas prav misel na dobro počutje in spoštovanje samega sebe ter življenja motivira, da vztrajamo pri izboljšanju svojega življenja in sveta, ki nas obdaja.

Upamo, da boste z zanimanjem prebrali pričujočo zgodbo našega uporabnika, gospoda Deana Kušekovića in se še enkrat prepričali v moč pozitivnega mišljenja v spremenjenih življenjskih okoliščinah.

Dean Kušeković je oseba, s katero je izjemno prijetno klepetati. Čeprav je šele vstopil v t.i. srednja leta, premore nadvse impresivno kombinacijo modrosti in umirjenosti, ki človeku vliva zaupanje. Po drugi strani pa nam njegova dobra volja, odprtost in poznavanje različnih zanimivih področij, kot tudi izkušnje iz rane mladosti odkrivajo osebo odprtega duha. Verjamemo, da ga prav te lastnosti spodbujajo k iskanju rešitev za izboljšanje njegovega stanja, saj je paraplegik.

Dean Kušeković je pred poškodbo svojo mladost preživel kot častnik v Domovinski vojni, bil je aktiven športnik, profesionalni voznik, kasneje pa je bil zaposlen v znanem podjetju, na dobrem položaju, ki ga je dosegel s svojim znanjem in predanostjo. Vrhunec svojih dosežkov je okronal s poroko, užival je življenje in med drugim tudi v vožnji z motorjem. Nekoč, ko se je kot običajno ob mirni vožnji vračal iz službe, je doživel prometno nesrečo. Po njej pa se je, po njegovih besedah, zanj pričelo drugo življenje.

Dejstvo, iz katerega se lahko kaj naučimo je, da živimo življenje v njegovih različnih fazah ali delih in dokler imamo zavest in voljo, da zmoremo, in da v danih okoliščinah zmoremo še boljše, to ne bo nikoli zastalo.

Dean Kušeković je tudi po poškodbi nadaljeval s športom v klubu Agram – atletskem klubu za invalide, vedno rad odigra tudi kakšno partijo namiznega tenisa. Srčno navija za enega izmed domačih nogometnih klubov. V širši družbi in med svojimi someščani je izredno priljubljen, predvsem zaradi svoje pozitivne naravnanosti, saj se v njegovi družbi vsi prijetno počutijo. Ima srečen zakon in veliko prijateljev, s katerimi vsak dan pije kavo v svojem priljubljenem lokalu.

Poleg tega, da veliko časa posveča izboljšanju svojega življenja po poškodbi, je aktivni član društva za pomoč in podporo invalidnim osebam in svoj čas in energijo podarja tistim, ki jo potrebujejo – predvsem novo poškodovanim.

Dobro se še spominja prvih mesecev po poškodbi, ko je imel le nekaj skopih osnovnih podatkov o svojem stanju. G. Dean je prepričan, da je novo poškodovanim s poškodbo hrbtenice potrebno približati čim več uporabnih informacij, ki jih zdaj sam izmenjuje z drugimi, ki so se znašli v podobnem položaju. Meni, da lahko z zavedanjem, s sprejetjem spremembe in z dejstvi, ki so na voljo, veliko stvari spremenimo na bolje. S tem se popolnoma strinjamo, saj je kakovost življenja najpomembnejša in nikakor ne sme čakati na boljše čase.

Po vzpostavitvi in sprejetju diagnoze se dnevna rutina spremeni in takšne osebe potrebujejo vso pomoč in podporo pri svetovanju glede medicinskih pripomočkov, postopkov pri njihovi nabavi, administracije, povezane s tem ter pri svetovanju glede pravic, ki jih je mogoče doseči.

Zato je že nekaj let dejaven na tem področju in skupnosti invalidnih oseb pomaga s svojimi nasveti in s konkretno pomočjo – prizadeva si zagotoviti čim več donacij medicinskih pripomočkov. Zaradi svojega zanimanja in obsežnega znanja s področja poškodb hrbtenice, ki ga nadgrajuje s spremljanjem najnovejših odkritij in raziskav, je postal pravi svetovalec in neke vrste terapevt za osebe, ki so se znašle v podobnem položaju kot on.

Ker g. Dean spremlja rast kakovosti in funkcionalnosti medicinskih pripomočkov (v konkretnem primeru naših novih hidrofilnih katetrov) in zaradi želje po izboljšanju življenja, ga je pot pripeljala tudi k nam. Veseli nas, da smo spoznali tako dobrega človeka in na tem mestu se mu zahvaljujemo, da je s svojim primerom navdih in motivacija drugim, ter da se lahko od njega naučimo marsikaj o poškodbah hrbtenice in izvemo veliko uporabniških izkušenj. To nam pomaga v izboljšanju samih sebe – kot posameznikov in kot strokovne ekipe. Vam v podporo pa zgodbe delimo tudi z vami.