Spina Bifida

Spina bifida je prirojeno stanje, pri katerem hrbtenica, ki ovija in varuje hrbtni mozeg, ni do konca zaraščena oziroma je odprta. Ta odprtina je prisotna v začetku prenatalnega razvoja, ob koncu prenatalne faze pa se zapre.

Spina Bifida

Spina bifida je prirojeno stanje, pri katerem del hrbtenice, ki ovija in ‘varuje’ hrbtni mozeg, ni do konca zaraščen. Tam se nahaja odprtina, ki je prisotna v začetku prenatalnega razvoja, ob koncu prenatalne faze pa se zapre.

Ostaja kot trajna posledica nepravilnosti v omenjeni fazi razvoja in se nanaša na odprtino v spodnjem delu hrbtenice. Posledice stanja  so različne: omenjena odprtina je lahko čisto majhna in ne povzroča nobenih opaznih težav, lahko pa je vzrok za težko invalidnost.

Spina Bifida se lahko nahaja na katerem koli delu hrbtenice, na enem ali na več vretencih, čeprav je najpogosteje na spodnjem delu hrbtenice – v predelu pasu, v spodnjem prsnem, ledvenem ali križnem delu hrbtenice, običajno pa zajema 3 do 6 vretenc. Nekatere njene oblike so blage, npr. spina bifida occulta, pri kateri ni očitnih motenj, pri drugih je na mestu deformacije izboklina – cistična tvorba (spina bifida cystica), najhujša oblika pa je pri popolnoma odprti hrbtenici (rachischisis), ki se kaže s težkimi nevrološkimi motnjami in smrtjo.

Tako razcepljena hrbtenica lahko negativno vpliva na sečni mehur in povzroči refluks seča, kar pa lahko pripelje do hidronefroze, vnetja sečil in okvare ledvic. Napovedi ozdravitve takšnega stanja so odvisne od stopnje prizadetosti hrbtenjače in drugih posledičnih motenj, vendar tudi od ustrezne oskrbe.

Zaradi česa nastane Spina bifida, ali jo je možno preprečiti?

Vzroki še niso do konca raziskani, vendar na nastanek vplivajo genetski in zunanji dejavniki. Višje tveganje za rojstvo otroka s spino bifido imajo matere, ki imajo diabetes, ki so imele v času nosečnosti prekomerno telesno težo in povišano temperaturo, se zdravijo s antikonvulzanti in ženske z nizkim ekonomsko-socialnim statusom.

Uživanje folne kisline v prvem trimesečju nosečnosti dokazano  zmanjšuje pojav spine bifide za 70%. Folna kislina je B-vitamin, ki se v organizmu ne zadržuje dolgo zaradi svoje topnosti v vodi in ga je priporočljivo kontinuirano jemati mesec dni pred in tri mesece po zanositvi.