By Martina on sreda, 10 junij 2020
Category: Blog

Pomembnost zdrave prehrane po okvari hrbtenjače

Znano je, da je zdrava prehrana eden od temeljev našega zdravja. Nezdrave prehranske navade lahko pogosto privedejo do neželenih posledic. Osebe z okvaro hrbtenjače so lahko izpostavljene večjemu tveganju za bolezni srca ter za diabetes zaradi nižje ravni metabolizma.

Raziskave kažejo, da je za osebe z okvaro hrbtenjače pomembno, da preučijo svoje prehranske navade, prilagodijo velikost svojih obrokov in jedo zdravo. Čeprav je njihov metabolizem upočasnjen zaradi zmanjšanja mišične mase in manjše telesne aktivnosti, pa telesna potreba po vitaminih, mineralih in beljakovinah ostaja enaka. V primeru okužb, povišane telesne temperature ali kroničnih ran se lahko zahteve telesa po hranljivih snoveh povečajo. Osebe z okvaro hrbtenjače se bodo morda morale soočati z vrsto posledic, povezanih z okvaro hrbtenice, kot so:


Skrbno sestavljen načrt prehranjevanja ne bo v celoti odpravil vseh tveganj, zagotovo pa bo prispeval k zmanjšanju težav in posameznikom pomagal ohranjati zdrav življenjski slog.

Ena glavnih težav, s katerimi se soočajo osebe z okvaro hrbtenice, je nezadostna telesna dejavnost. Ker ste manj aktivni, vaše mišice in kosti postanejo šibkejše.

Zaradi manjše telesne dejavnosti porabite manj kalorij, zato se lahko prekomerno zredite. Da bi zmanjšali nekatere od teh tveganj, je priporočljivo ohranjati zdrav življenjski slog in se zdravo prehranjevati. Preberite si nekaj koristnih nasvetov in smernic:


Spremembe uvajajte eno po eno in si za vsako od njih vzemite dovolj časa. Naredite načrt in se ga držite nekaj tednov. 21. dan je potrebno nekaj ponoviti, da bi nam to prišlo v navado (na primer, zajtrkovati ali telovaditi), zato si vzemite dovolj časa.

Nikar ne hitite in iz prehrane ne izključite vseh nezdravih živil naenkrat, saj na tak način ne boste dosegli želenega učinka. Vaše telo potrebuje čas, da se privadi na hrano z višjo hranilno vrednostjo in deležem vlaknin. Vaš organizem se bo lažje boril proti okužbam in boleznim, če boste zanj pravilno skrbeli.

Možda bi vas zanimalo

Leave Comments