Vrste stom in medicinskih pripomočkov

Vrste stom in medicinskih pripomočkov

Kaj je ostomija?
Ostomija je kirurški poseg izpeljave črevesa skozi odprtino v trebušni votlini (abdomnu) za izločanje blata ali urina iz telesa. Odprtina se imenuje stoma, do posega pa pride, ko vam vaše zdravstveno stanje onemogoča praznjenje prebavljenih snovi na naraven način. Tukaj lahko izveste, katere so glavne vrste stom in kaj so to sistemi za nego stome ter pripadajoči pripomočki za nego stome.

Glavne vrste stom
Najpogostejši vzroki za izpeljavo stome so Chronova bolezen, ulcerozni kolitis, kolorektalni karcinom in karcinom sečnega mehurja. Tri glavne vrste stom so: kolostoma, ileostoma in urostoma. Kolostoma in ileostoma sta lahko trajni ali začasni, urostoma pa je praviloma trajna.

Kolostoma je odprtina (običajno) na levi strani trebuha z izpeljanim debelim črevesom z namenom omogočanja izločanja blata. S kirurškim posegom se odstranita rektum in del črevesa. Pri kolostomi je blato, ki pride iz nje, običajno trdo in redno.

Ileostoma je odprtina z izpeljanim tankim črevom na desni strani trebušne votline. V primerjavi s kolostomo, je pri ileostomi premer odprtine nekoliko manjši. Izloček, ki pride skozi ileostomo, je praviloma nereden in redek.

Urostoma je odprtina izpeljanega segmenta tankega ali debelega črevesa, ki je najpogosteje izpeljan na sprednji trebušni steni z namenom odvajanja urina iz ledvic.

Sistemi za nego/oskrbo stome
Za oskrbo stome lahko uporabljate enodelni in dvodelni sistem. Ker stome ni mogoče samovoljno nadzorovati za namene odvajanja, oba sistema vključujeta vrečko, v katero se prazni blato ali urin. Za namestitev vrečke na stomo je potrebna tudi samolepilna kožna podloga z odprtino na sredini, ki se namesti okoli stome.

Pri enodelnem sistemu je sestavni del vrečke tudi samolepilna podloga, pri dvodelnem sistemu pa je kožna podloga samostojna.

Ključna razlika med sistemoma je v tem, da so enodelni sistemi malce bolj enostavni za uporabo, medtem ko dvodelni omogočajo menjavo vrečke brez odstranitve podloge. Zato je dvodelni sistem prikladnejši za osebe, ki morajo pogosto menjati vrečko. Kožna podloga se zamenja vsakih 3-5 dni.

Vrste stomalnih vrečk
Poznamo tri glavne vrste stomalnih vrečk:

  • zaprte
  • z izpustom
  • z odvodom

Zaprta vrečka se zamenja z novo, ko je napolnjena približno do 1/3 oz. 1/2, praviloma boste takšne vrečke uporabljali, če imate kolostomo.

Vrečko z izpustom praznite skozi odprtino na njenem koncu, ko je polna od 1/3 do 1/2. Med praznjenjem ostajajo „povezane“ s stomo, zapirate pa jih s pomočjo ježka ali drugega zapirala. Običajno jih uporabljajo osebe z ileostomo.
 
Vrečke za urostomo imajo na koncu odvod s čepom, ki se po potrebi odpre, da zbrani urin lahko odteče.

Uporabljajo jih izključno osebe z urostomo.

Vse tri vrste vrečk se lahko uporabljajo kot enodelni ali dvodelni sistem.
Za določene kolostome se za praznjenje uporablja tudi irigacijski set, s pomočjo katerega se izpira črevesna vsebina neposredno iz kolostome, ki je drugače zaprta s čepom za stomo. Za uporabo irigacijskega seta se mora uporabnika usposobiti, potreben je posvet z zdravnikom ali enterostomalnim terapevtom ter vzpostavitev rutine praznjenja.

Vrste kožnih podlog za stome
Kožna podloga je hidrokoloidni pripomoček za stome. V sredini ima odprtino in se nalepi na kožo okoli stome ter tako drži stomalno vrečko. Poleg standardnih kožnih podlog, ki so ravne, so na voljo tudi konveksne podloge, namenjene za uporabo pri ugreznjenih stomah.

Druga pomembna delitev je delitev na podloge z vnaprej izrezano odprtino (ang. pre-cut) in na podloge, ki se lahko dodatno izežejo (cut-to-fit) s pomočjo škarij, za prilagoditev odprtine premeru in obliki stome. Kožne podloge, ki jih sami izrezujete, boste uporabljali v tednih po kirurškem posegu, ko se bo stoma postopoma zmanjševala.

Dodatni pripomočki in pribor za nego stome
Če imate kolostomo ali ileostomo, ki nista preveč aktivni, lahko uporabite čep za stomo, ki je primeren v trenutkih intimnosti, pri ukvarjanju s športom ali pri kopanju.

Poleg tega so najpogostejši pripomočki za stome naslednji:

  • pršilo z za lažje odstranjevanje lepila kožne podloge,
  • pasta za stome, ki se po potrebi nanese na kožo okoli stome in ustvari enakomerno površino za boljši oprijem podloge, obenem pa ščiti pred iztekanjem vsebine,
  • oblikovalni obroček, ki se, podobno kot pasta, po potrebi nanese okoli stome,
  • pršilo za zaščito kože, ki se nanese na peristomalno kožo (kožo okoli stome) pred uporabo sistema,
  • puder za stomo , ki služi za nego peristomalne kože, vpija vlago in zmanjšuje draženje kože,
  • elastični pas, s katerim lahko dodatno zavarujete dvodelni sistem za stome, zlasti, če uporabljate konveksno kožno podlogo.

Kako izbrati propomočke za stomo?
Glede na razlike med vrstami stome in njihovimi možnimi različicami morate izbrati sistem za nego stome glede na vaše specifično zdravstveno stanje in potrebe. Pri tem upoštevajte izvedbo stome, stanje kože in vaš življenjski slog. Tudi dodatni pripomočki in pribor za nego stome se uporabljajo v skladu z vašimi individualnimi potrebami.

Morda vas bo zanimalo tudi: Ostomija in glavne vrste stomVrste stom in medicinskih pripomočkov.

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice