Posledice okvare hrbtenjače

Posledice okvare hrbtenjače

Okvara hrbtenjače s sabo nosi številne resne posledice, sama rehabilitacija pa je izjemno zahteven proces. Na splošno so posledice okvare hrbtenjače predvsem telesne, nato pa jih začnejo spremljati tudi čustvene, psihološke ter socialno ekonomske.

Telesne posledice se kažejo v tistih najbolj neposrednih poškodbah, s katerimi se poškodovana oseba srečuje in sooča. Da bi bil proces rehabilitacije čim bolj uspešen, jih je pomembno poznati. Ker se poškodovana oseba naenkrat sreča z velikim številom novih informacij, smo jih za lažje iskanje in razumevanje, zbrali na enem mestu.

Posledice okvare hrbtenjače

V nadaljevanju so navedene in opisane številne posledice, ki izhajajo iz okvare hrbtenjače.

V uvodu je prav tako prikazana splošna razdelitev okvare  hrbtenjače, razložene pa so tudi razlike med popolno in delno okvaro. Naslovi, pod katerimi so pojasnjene posledice, so obarvani v modro in s „klikom“ na njih se vam bo odprlo celotno besedilo v povezavi s posamezno posledico.

Lahko jih prebirate po vrsti ali po takšnem zaporedju, ki ustreza vašim interesom.

Kakšne so razlike med popolno in delno okvaro hrbtenjače?

Hrbtenjača (lat. medulla spinalis) je del centralnega živčnega sistema in se nahaja v hrbteničnem kanalu. Njena osnovna funkcija je prenos informacij med možgani in drugimi deli telesa. V primeru okvare se ta funkcija „komunikacije“ delno ali v celoti izgubi.

Mogoče so popolne ali delne okvare hrbtenjače.

Kot je razvidno že iz samega naziva, je pri delni okvari hrbtenjača poškodovana, vendar le delno, zato je možna določena raven občutenja/gibov pod predelom okvare. Stopnjo izgube funkcij določa teža poškodbe.

Pri popolni okvari hrbtenjače pa ni nikakršnega hotnega gibanja ali občutkov pod mestom okvare.

Višje kot je okvara hrbtenjače na hrbteničnem stebru, večja je stopnja disfunkcije telesa. Glede na vzrok, se okvare delijo na travmatske (npr. kot posledica avtomobilske nesreče) ali netravmatske (npr. kjer je vzrok spina bifida).

Pomembnost celostnega pristopa k rehabilitaciji

Okvara hrbtenjače v veliki meri vpliva na praktično vse vidike življenja poškodovanca. Poleg neposrednih telesnih, se pojavijo tudi čustvene, psihološke in socialne posledice. Zato je k rehabilitaciji potrebno pristopiti celostno in multidisciplinarno. Drugače povedano, k poškodovancu je treba pristopiti ne samo kot k poškodovani, temveč tudi kot k celoviti osebi z njeno kulturno, socialno, čustveno in intimno dimenzijo.

V procesu rehabilitacije tako sodelujejo fiziatri, fizioterapevti, medicinske sestre, psihologi, po potrebi pa tudi drugi specialisti in socialni delavci. Poleg tega je zelo pomembno tudi izobraževanje poškodovane osebe in družinskih članov ter prijateljev, s ciljem doseči kakovost življenja poškodovane osebe in njeno uspešno socialno vključenost.

 

 

Pomembnost celostnega pristopa k rehabilitaciji

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice