Okužbe sečil

Okužbe sečil – vzroki, simptomi, nevarnosti in zdravljenje

Kateterizacija je postopek praznjenja sečnega mehurja s pomočjo cevke – katetra – in se uporablja, kadar praznjenja mehurja ni mogoče izvesti po naravni poti. Čeprav je  kateterizacija standardni in rutinski postopek, so kljub temu možni nekateri zdravstveni zapleti, med katerimi so nedvomno najpogostejši tisti, povezani z okužbami sečil.

Ne le, da je ta vrsta okužbe najpogostejši zaplet, povezan z uporabo urinskih katetrov, ampak je tudi druga najpogostejša oblika okužbe pri ljudeh na splošno. Pogostejše so le okužbe dihal. Po ocenah vsako leto za okužbo sečil zboli več kot 150 milijonov ljudi.

Zaradi pogostosti in možnih resnih posledic je pomembno to vrsto okužbe bolj natančno spoznati in razumeti.

Okužbe sečil – vzroki, simptomi, nevarnosti in zdravljenje
Kaj je okužba sečil?

Kaj je okužba sečil?

Gre za okužbo, ki jo povzročajo bakterije, pa tudi glivice, virusi in paraziti. Povzročitelj večine okužb je bakterija Escherichia coli, ki se nahaja v mikroflori prebavnega trakta. Po nekaterih podatkih je v kar 85 % primerov zunajbolnišničnih okužb sečil vzrok “Escherichia coli”, medtem ko je pri bolnišničnih (nosokomialnih) okužbah ta bakterija vzrok v 50 % primerov. Po drugih virih pa naj bi od skupnega števila primerov okužb sečil, v kar 90 % primerov lahko bil vzrok prav ta bakterija.

Do okužbe pride, ko ti mikroorganizmi prispejo v urinarni trakt in se tam pričnejo množiti. Ta okužba lahko prizadene prostato in druge organe, kot so ledvica, sečni mehur, sečnica in sečevod.

 

 

Čeprav okužba sečil lahko doleti vsakogar, so k temu bolj nagnjene ženske kot pa moški. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je verjetnost, da bo ženska v času svojega življenja imela okužbo sečil 1: 2, pri moških pa je to razmerje bistveno nižje, in sicer 1:10. Vzrok za takšno razliko je v krajši sečnici pri ženskah, zaradi česar bakterije lažje prodrejo v sečni mehur.

Razdelitev okužb sečil

Okužbe sečil se delijo na:

 • okužbe spodnjih sečil
 • in na okužbe zgornjih sečil.

V kliničnem smislu okužbe delimo še na zapletene in nezapletene okužbe sečil. Pogostejše so nezapletene okužbe, ki se običajno pojavijo pri sicer zdravih posameznikih brez funkcionalnih ali strukturnih abnormalnosti sečil, medtem ko so zapletene v več kot 70 % primerov povezane z uporabo trajnih urinskih katetrov.

Okužbe sečil poimenujemo tudi glede na mesto okužbe:

 • cistitis – okužba sečnega mehurja;
 • uretritis – vnetje sečnice;
 • in okužba ledvic – pijelonefritis.
Razdelitev okužb sečil
Simptomi okužbe sečil

Simptomi okužbe sečil

Nekateri od pogostejših simptomov okužbe sečil:

 • močna potreba po uriniranju, pogosteje kot običajno;
 • pekoč občutek pri uriniranju;
 • motni urin neprijetnega vonja;
 • občutek izčrpanosti;
 • mrzlica;
 • povišana telesna temperatura;
 • slabost in bruhanje.

V primeru, da seč vsebuje znatno količino bakterij (bakteriurija), vendar oseba nima nikakršnih simptomov, gre za asimptomatsko okužbo sečil.

Okužbe sečil, povezane z okvaro hrbtenjače in nevrogeni mehur

Pri nekaterih poškodbah pride do nevrogenega mehurja, pri čemer oseba delno ali v celoti izgubi nadzor nad uravnavanjem odvajanja seča. Nezmožnost praznjenja mehurja pospeši razvoj mikroorganizmov na stenah mehurja, kar je kasneje težko odpraviti.

V takšnem primeru je neizogibna uporaba urinskega katetra, kar posledično prav tako predstavlja povečano tveganje za okužbo sečil. Prav pri osebah s to vrsto okvare je namreč okužba sečil najpogostejši zdravstveni zaplet. Vse okužbe sečil pri osebah s to vrsto okvare in nevrogenim mehurjem, se uvrščajo med zapletene okužbe.

Poleg tega lahko pri okvarah hrbtenjače tipični simptomi okužbe sečil izostanejo kljub nastanku in razvoju okužbe, zato je potrebna dodatna previdnost.

Zakaj je treba okužbo sečil čimprej odkriti in jo zdraviti?

Okužbe sečil je treba čimprej zdraviti, saj v nasprotnem lahko pride do nadaljnjega širjenja in razvoja okužbe, poslabšanja simptomov in nastanka dodatnih zdravstvenih zapletov. Zlasti to velja v primeru, če bakterije iz sečnice prispejo do ene ali obeh ledvic, kar povzroči njihovo okužbo (pijelonefritis).

Če je okužba zapletena, je izredno nevarna, saj lahko v primeru, da zaide v krvni obtok, povzroči sepso (zastrupitev krvi) z resnimi posledicami, možen pa je tudi smrtni izid. Da je treba to okužbo jemati resno, kaže tudi dejstvo, da so eden najpogostejših vzrokov sepse ravno okužbe sečil.

Poleg omenjenih simptomov okužbe sečil, zlasti pri vnetju ledvic, se lahko pojavi mrzlica s tresenjem in bolečine v zgornjem delu hrbta in v ledvenem predelu.

Pojav urosepse (sepsa, katere nastanek je povezan s sečili) običajno spremljata dva ali več omenjenih simptomov, poleg morebitnega pospešenega srčnega utripa, občutka močne bolečine, zmedenosti, kratke sape in morebitno višjo (>38 °C) ali nižjo telesno temperaturo (<36 ºC).

Diagnoza okužbe sečil

Če sumite na morebitno okužbo, kontaktirajte svojega zdravnika.

Za potrditev, da gre res za okužbo sečil, je poleg splošnega zdravniškega pregleda treba opraviti analizo seča in urinokulture. Oboje je del pogostih in rutinskih laboratorijskih preiskav in v obeh primerih je pomemben t. i. jutranji seč, ki je koncentriran in ki se je v sečnem mehurju nahajal 4-8 ur.

Zdravljenje okužb sečil

Okužbo je treba obravnavati čimprej je mogoče, vrsta zdravljenja pa je odvisna od vrste okužbe. Na primer, v primeru bakterijske okužbe se ta zdravi z jemanjem antibiotikov. Če pa je povzročitelj okužbe virus, jo je potrebno zdraviti z ustreznim protivirusnim zdravilom.

Nezapletene okužbe so lahko ozdravljene v nekaj dneh. V primeru zapletenih okužb sečil pa je potrebno daljše zdravljenje z antibiotiki, včasih tudi intravenozno v bolnišnici.

Pomembno je poudariti, da je prvi in nujni korak pri obravnavi teh okužb vsekakor posvet z zdravstvenim strokovnjakom.

Preprečevanje okužb sečil

Preprečevanje okužb sečil

Pri preprečevanju okužb sečil, pa tudi pri blaženju simptomov lahko pomaga naslednje.

Nezadostna hidratacija ali celo dehidriranost organizma lahko poveča tveganje za okužbo sečil. Zato je pomembno paziti na primerno hidracijo, in sicer ne šele takrat, ko je oseba že zbolela za okužbo sečil, temveč vsak dan skrbeti za ustrezen vnos tekočine, glede na starost, spol in telesno težo.

Pogosto zasledimo, da čaj, sok ali izvlečki iz brusnic preprečijo in blažijo okužbe urinarnega trakta in nekatere raziskave to tudi potrjujejo.

Da bi preprečili okužbe sečil, je priporočljivo urinirati v ustreznih intervalih – takrat, ko se za to pojavi naravna potreba. Pri osebah, ki za praznjenje mehurja uporabljajo tehnike intermitentne kateterizacije, je ta postopek treba izvesti 4 do 6-krat dnevno, da bi čim bolj „oponašali“ naravni ritem uriniranja. Vsekakor se je treba izogibati zadrževanju urina v sečnem mehurju, saj to spodbuja nastanek in razvoj bakterij, kar vodi v okužbo.

Telo z močnim imunskim sistemom se bo lažje branilo pred okužbami, zato je pomembno takšno stanje tudi ohranjati, s pravilno prehrano. Za imunski sistem je zelo pomemben vitamin C, ki lahko zniža pH vrednost urina in s tem poveča raven njegove kislosti. To pa bo bakterijam, ki povzročajo okužbe sečil, otežilo njihovo preživetje in nadaljnji razvoj.

Osebe, ki so podvržene okužbam sečil, naj se izogibajo pitju kave, alkohola in preveč  začinjeni hrani, saj lahko to povzroči draženje sečnega mehurja.

Glede na to, da je glavni povzročitelj okužb sečil bakterija E. Coli, ki se nahaja v črevesju, je izjemnega pomena vzdrževanje dobre osebne higiene, da se ta bakterija ne bi prenesla do sečnice in povzročila okužbo.

Pri osebah, ki potrebujejo kateterizacijo, je zlasti pomembno strokovno in pravilno izvajanje postopka kateterizacije, da bi se izognili kontaminaciji cevke katetra, ki posledično lahko povzroči okužbo sečil. Z okužbami sečil so pri dolgotrajni intermitentni kateterizaciji povezane različne značilnosti katetrov in tehnik kateterizacije. Vendar kateter za enkratno uporabo s hidrofilnim slojem, sterilno vodo in integriranim vodilom zmanjšuje verjetnost kontaminacije cevi katetra in ​​s tem tveganje za okužbe sečil.

Kot v primeru diagnoze okužbe sečil, se je tudi za načine preprečevanja treba najprej posvetovati z zdravnikom.

Če imate vprašanja vas vabimo, da se nam oglasite preko naše Facebook strani ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Preprečevanje okužb sečil s pravo izbiro katetra

Glede na dejstvo, da kateterizacija povečuje tveganje za okužbe sečil, je pomembno prikazati medsebojno razmerje med katetrom in pojavom okužb sečil.

Za pripravo smernic za varno kateterizacijo, so številne študije raziskovale razlike med katetrom s hidrofilnim slojem in brez njega, med katetri za enkratno in večkratno uporabo, čiste in aseptične tehnike z vodilom. Raziskane so bile tudi razlike med netravmatskimi in standardnimi odprtinami za drenažo seča na vrhu katetra, trdimi in mehkimi cevkami in druge značilnosti katetrov.

Ugotovljeno je bilo več prednosti hidrofilnih katetrov.

Pri hidrofilnih katetrih ni potrebe po ročni lubrikaciji kot v primeru neobloženih katetrov, zato sam proces kateterizacije vključuje en korak manj, s tem pa se tudi zmanjša verjetnost za okužbo sečil. Večina hidrofilnih katetrov je tako opremljena z vrečko sterilne vode, ki se pred uporabo odpre s pritiskom, pri čemer voda pride v stik s katetrom in aktivira hidrofilni sloj, ter kateter tako enakomerno lubricira.

Preprečevanje okužb sečil s pravo izbiro katetra

Poleg tega pa lahko uporaba vode iz pipe ali drugih virov za namen lubrikacije, kontaminira cevko, zato je hidrofilni kateter, ki je skupaj z vrečko sterilne vode, varnejša rešitev.

Slaba higiena rok pred samim postopkom kateterizacije in posledično dotikanje cevke katetra lahko vpliva na okužbe sečil. Zaščitno vodilo je namenjeno prav zmanjšanju tveganja za vnos bakterij. Katetri z vodilom ustrezajo standardom, priporočenim za aseptično kateterizacijo. Kljub  integriranemu vodilu pa je vseeno treba vedno paziti na higieno rok, saj s tem v največji meri zmanjšamo tveganje za okužbo.

Za zmanjšanje tveganja pred okužbami sečil bi morali uporabljati kateter z mehko cevko in netravmatskimi drenažnimi luknjicami.

Urinarna inkotinencija

Povzetek

Tveganje za kontaminacijo katetra in pojav okužbe sečil zmanjšajo:

 • kateter z integriranim zaščitnim vodilom;
 • kateter s hidrofilnim slojem in pripadajočo vrečko sterilne vode;
 • mehka cevka katetra in netravmatske luknjice na vrhu katetra;
 • vzdrževanje higiene rok pri izvajanju postopka kateterizacije.

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice