Ostomija in glavne vrste stom

Ostomija in glavne vrste stom

Kaj je ostomija in katere vrste stom obstajajo?
Razlogi za ostomijo so lahko različni. Vendar pa je ostomija vedno poseg, katerega cilj je človeku rešiti življenje ali omiliti njegove resne zdravstvene težave. Kot rezultat ostomije poznamo tri najpogostejše vrste stome: ileostoma, kolostoma in urostoma.

Kolostoma
Če imate kolostomo, pomeni, da vam je na trebušno votlino, začasno ali trajno, izpeljano debelo črevo v obliki odprtine. Imenuje se kolostoma po grških besedah za debelo črevo (kolon) in za odprtino (stoma).
Kolostoma predstavlja konec prebavnega trakta, skozi katerega se bo izločala prebavljena hrana. Zato boste uporabljali sistem za nego stome, ki vsebuje vrečko za zbiranje blata.

Vrste kolostom
Kolostoma z enim koncem se imenuje tudi končna kolostoma. Če imate t. i.  loop stomo (kolostomo na pentlji), to pomeni, da je skozi trebušno steno speljana dovodna in tudi odvodna vijuga črevesa in z rezom razdeljena na dva povezana dela. Kolostoma na pentlji je po navadi začasna kolostoma, vendar je tudi za njo treba uporabljati sistem za nego stome.

Ileostoma
Če imate standardno ileostomo, to pomeni, da je vaše tanko črevo izpeljano na trebušno votlino v obliki odprtine, ki se imenuje stoma. Ileostoma se imenuje po koncu tankega črevesa ileum (slov. vito črevo) in grške besede stoma, ki pomeni „odprtina“.
Stoma predstavlja konec vašega prebavnega trakta, skozi katerega se bo izločalo blato. Ker zdaj ne boste več mogli nadzorovati izločanja vašega blata kot pred ostomijo, boste potrebovali sistem za nego stome, ki vsebuje vrečko za zbiranje blata.
 
Vrste ileostom
Ileostoma z enim koncem se imenuje tudi končna ileostoma. Če imate t.i. loop stomo (ileostomo s pentljo), to pomeni, da je skozi trebušno steno speljana dovodna in tudi odvodna vijuga tankega črevesa in z rezom razdeljena na dva povezana dela/konca.

Urostoma
Urostoma je kirurško narejena odprtina na trebuhu z namenom odvajanja urina. Za razliko od prejšnjih dveh stom, ki vplivata na prebavni sistem, gre pri urostomi za poseg, ki vpliva na urinarni sistem.

Kako je narejena urostoma?
Poznamo več vrst izpeljave urostome, najpogostejši način pa je skozi segment tankega črevesa. Kirurg loči del vašega tankega črevesa, medtem ko ostanek črevesa poveže in ta še naprej normalno deluje.
Na izločen del - segment tankega črevesa, sta speljana oba sečevoda. Konec enega dela črevesa se zapre, z drugim pa se na trebuhu oblikuje urostoma. Ta odprtina se imenuje urostoma po grški besedi za urin / seč (ouron) in za odprtino (stoma). Na enak način se izpelje tudi stoma iz segmenta debelega črevesa.

Odvajanje seča z urostomo
Ključna razlika glede na čas pred operacijo, je v tem, da se zdaj vaš urin ne zbira več v sečnem mehurju, ampak gre skozi sečevoda v stomo in nato naravnost iz telesa. Ker z urostomo ne boste več mogli nadzorovati uriniranja, boste potrebovali sistem za nego stome, ki vsebuje vrečko za zbiranje urina.
*
Ne glede na to, ali imate ileostomo, kolostomo ali urostomo, bo verjetno vsakodnevna uporaba sistema za stomo tudi največja sprememba, s katero se boste srečali po ostomiji. Kaj so točno sistemi za nego stome in kakšne so razlike med njimi, boste lahko izvedeli v naših člankih Vrste stom in medicinskih pripomočkov in Uvod v uporabo sistema za nego stome.

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice