Prehrana oseb s stomo

Prehrana oseb s stomo

Ustrezna prehrana je eden od temeljev našega zdravja. Še posebej pomembno je, da se tega dejstva zavedate, če ste imeli zahteven kirurški poseg, kot je ostomija, ki neposredno in včasih tudi trajno vpliva na vaš prebavni sistem.

Pomembnost hranil za okrevanje stome
Naše telo skozi hrano dobiva hranila, kemične snovi, ki jih vsebuje hrana, ki so potrebne za naše zdravje, energijo, obnovo telesa in nasploh za ohranjanje življenja. Zato potrebujete primerno, s hranili bogato prehrano vsak dan, še posebej po operaciji, saj vašemu telesu omogoča uspešno okrevanje.

Na primer, po operaciji stome bodo pri celjenju vaše rane imele veliko vlogo beljakovine.
Pomanjkanje vitamina B12 lahko namreč povzroči tudi pomanjkanje energije, zaradi česar se boste težje spoprijeli z rehabilitacijo in na splošno imeli manj energije za vse vaše dejavnosti.

Stoma in absorpcija hranil
Ostomija lahko do neke mere vpliva na sposobnost vašega prebavnega sistema, da absorbira hranila iz hrane. Na primer, omenjeni vitamin B12 se absorbira prav na koncu tankega črevesa. Če pa je ta del tankega črevesa z operativnim posegom odstranjen, bo to vplivalo na sposobnost vašeg telesa za absorpcijo vitamina B12 iz hrane.

Zaradi težav z absorpcijo določenih hranil boste morda potrebovali prehranska dopolnila, o čemer se boste posvetovali s svojim zdravnikom.

Pomembnost vnosa tekočine za stomo
Poleg trde hrane nikakor ne smemo pozabiti na primeren dnevni vnos tekočine v organizem.
Tekočina je pomembna za hidracijo vašega telesa, pa tudi za pravilno delovanje stome. Če imate ileostomo, morate biti še posebej pozorni na zadosten vnos tekočine v organizem. Del vašega prebavnega procesa namreč ni več debelo črevo, katerega glavna naloga je sicer, da ponovno absorbira tekočino iz ostankov prebavljene hrane.

Da bi preprečili dehidracijo in nadomestili izgubo elektrolitov - bistvenih mineralov, kot sta natrij in kalij, je priporočljivo, da vsak dan pijete dovolj navadne ali mineralne vode in pijače, bogate z elektroliti. Po drugi strani pa se izogibajte gaziranim pijačam, ki lahko povzročajo napihnjenost.

Če imate urostomo, obstaja možnost za okužbo sečil, to tveganje pa lahko zmanjšate prav z ustreznim vnosom tekočine v telo.
 
Kakšna prehrana je najboljša za vas, če imate stomo?
V tednih po posegu morate upoštevati posebna navodila glede prehrane, ki vam jih je dal enterostomalni terapevt. V prehodnem obdobju po posegu se običajno priporoča uživanje prehrane, ki ni bogata z vlakninami, da si prebavila lahko opomorejo. Po okrevanju pa se lahko vrnete k svoji običajni prehrani.
Pomembno je vedeti, da ni univerzalne prehrane, ki bi ustrezala vsem osebam z ostomijo. Ne le, da obstajajo različne vrste stome, kar lahko vpliva na posebnosti v prehrani, ampak se lahko pri vsaki osebi organizem drugače odzove na ista živila.

Zato morate po posvetu z zdravnikom in dietetikom najti najboljšo prehrano za vaš individualni primer. Za začetek počasi uvajajte različna živila v svojo prehrano in opazujte, kako se telo in stoma odzivata nanje.
Opažanja si zapisujte v svoj dnevnik prehrane, da bi tako lažje ugotovili, katera živila vam ustrezajo in katera ne.

Zabeležke bodo tako vam kot tudi vašemu zdravniku ali dietetiku pomagale lažje ugotovili, katera živila vam povzročajo težave s prebavo in stomo.

Ob tem ne smemo pozabiti na pomen prehrane za vašo stomo v družbenem kontekstu.

Stoma lahko proizvaja zvoke (vetrove) in neprijetne vonjave, ki so lahko posledica uživanja določenih živil. S pokušanjem različnih živil boste lahko vplivali na včasih nepredvidljivo "obnašanje" vaše stome.
Dobro je, da večina oseb po ostomiji lahko nadaljuje s svojo običajno prehrano.

Poleg tega ste verjetno že pred samim posegom imeli težave s prebavo in boste po koncu pooperativnega okrevanja lahko v hrani uživali bolj kot ste prej.

Zaključek – štirje nasveti za prehrano oseb s stomo:

  • Posvetujte se z zdravnikom in dietetikom.
  • Uživajte hrano, ki je bogata s hranili.
  • V organizem vnašajte dovolj tekočine.
  • Vodite dnevnik vaše prehrane.

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice