Higiena in nega peristomalne kože in stome

Higiena in nega peristomalne kože in stome

Po ostomiji boste vzpostavili rutino nege vaše stome in peristomalne kože. Čeprav se srečujete s pomembnimi novimi postopki, ki bodo šele postali del vašega vsakdana, se vaše navade ne bodo tako veliko spremenile. Da boste lažje sprejeli novo rutino, se je dobro seznaniti z nekaterimi ključnimi elementi higiene in nege peristomalne kože in stome.

Higiena stome in nega kože – zakaj sta pomembni?
Če vsebina stomalne vrečke pride v stik z vašo kožo, jo lahko poškoduje. Da bi se izognili poškodbam kože in zmanjšali tveganje za morebitne okužbe, morate skrbeti za svojo stomo in peristomalno kožo ohranjati (del kože pod sistemom za stomo) čisto in suho.
Skratka, higiena stome in peristomalna nega kože varujeta vaše zdravje in pozitivno vplivata na kakovost vašega življenja. Poleg tega je zdrava peristomalna koža potrebna iz praktičnih razlogov – kožna podloga se bo tako dobro oprijela zdrave kože.

Kdaj izprazniti/zamenjati stomalno vrečko?
Zaprte vrečke zamenjajte z novimi, ko so napolnjene do približno 1/3 do 1/2. Vrečke z izpustom praznite, ko so polne od 1/3 do 1/2, nato pa jih zopet uporabite, običajno pa jih zamenjajte po 2-3 dneh uporabe. Pravočasna menjava vrečke in praznjenje sta ključnega pomena, da preprečimo nezgode s sistemom za stomo. Več o tem si lahko preberete v članku Vrste stom in medicinskih pripomočkov.

Kdaj si morate vzeti čas za nego stome in peristomalne kože?
Vaša skrb za nego stome in peristomalne kože bo običajno povezana z menjavo stomalne vrečke ali sistema za oskrbo stome. Pogostost menjave pa je odvisna od več dejavnikov, kot so vrsta vaše stome, vrsta sistema za njeno oskrbo in količina vsebine, ki jo stoma izloča.

Konkretno boste pogostost menjavanja sistema za oskrbo stome najbolje določili po posvetu z vašim zdravnikom in enterostomalnim terapevtom, pa tudi na podlagi lastnih izkušenj.

Stomalno vrečko ali sistem za oskrbo stome je priporočljivo menjati vsako jutro in pred obrokom, ko vaša stoma ne proizvaja veliko blata ali seča. Menjava pred obrokom je še posebej pomembna, če imate ileostomo, saj bo v tem primeru prebavljena hrana zelo hitro prišla do vaše stome.

Kako skrbeti za stomo in peristomalno kožo?

  • Umijte si roke – čiste roke so temelj dobre osebne higiene, zato jih je pomembno umiti pred in po koncu nege vaše stome in peristomalne kože. Po potrebi lahko uporabite tudi pripomočke, kot je npr. pršilo za lažje odstranjevanje lepila.
  • Počasi odstranite kožno podlogo – pri odstranjevanju kožne podloge ne uporabljajte nenadnih gibov, temveč to počnite počasi in nežno, da ne poškodujete kože.
  • Uporabljajte toplo vodo – ko odstranite sistem za stomo, s toplo vodo izperite stomo in peristomalno kožo in s čisto brisačo (lahko je tudi papirnata brisačka) nežno odstranite ostanke paste, če jo uporabljate. Če kožne podloge niste odstranili (dvodelni sistem), vseeno uporabite vodo za čiščenje kože, saj to ne bo vplivalo na lepilo in oprijem podloge.
  • Pri oskrbi stome ravnajte nežno – v stomi ni živčnih končičev, zato dotikanja ne boste občutili. Vendar je prav zaradi tega z njo treba ravnati nadvse nežno.
  • Preprečite stik fekalij in urina s kožo – fekalije lahko dražijo vašo kožo. To še posebej velja za prebavljeno vsebino ileostome, ki lahko močno draži in poškoduje kožo.
  • Kožo in stomo dobro izperite – pomembno je, da na koži ne ostanejo sledi mila ali katerega koli drugega sredstva, ki ste ga uporabili za umivanje, saj lahko to ovira oprijem nove kožne podloge.
  • Kožo temeljito posušite – uporabite lahko navadno čisto brisačo, pri čemer je pomembno, da je peristomalna koža pred namestitvijo novega sistema popolnoma suha, da se podloga čim bolje oprime kože.
  • Odstranite dlake – če imate v peristomalnem predelu dlake, jih morate redno depilirati, da ne ovirajo oprijema kožne podloge.

Čemu se morate izogibati pri negi stome?
Ko umivate kožo, se izogibajte agresivnim milom in sredstvom, ki vsebujejo alkohol, saj lahko dražijo kožo. Izogibajte se tudi izdelkom, ki vsebujejo olja, saj bo to otežilo oprijem kožne podloge na vašo kožo.

Kako mora izgledati peristomalna koža?
Peristomalna koža mora izgledati kot preostala koža na trebuhu. Pregledujte jo vsak dan, in če opazite kakršne koli spremembe, kot so rdečica ali izpuščaj, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj storiti, če pri negi peristomalne kože stoma začne krvaveti?
Ker stoma vsebuje veliko krvnih žilic, ni pojav manjšega krvavenja med njeno oskrbo nič neobičajnega. Če pa opazite močnejše krvavenje, ki se ne ustavi in traja dlje časa, ali pa prihaja iz notranjosti stome, morate takoj kontaktirati zdravnika.

Kako se prhati in kopati s stomo?
Če vam zdravnik ali medicinska sestra ne svetujeta drugače, se lahko vsak dan kopate ali prhate na običajen način s sistemom za stomo ali brez njega. Voda ne bo škodovala vaši stomi ali vašem sistemu, lepilo za kožno podlogo pa je tako ali tako vodoodporno. Kadar se kopate ali prhate brez sistema za stomo, lahko po želji uporabite čep za stomo.

Če imate ileostomo, se lahko prhate brez stomalne vrečke, vendar je priporočljivo, da jo imate pri kopanju. Vsekakor morate paziti, da voda ni preveč topla ali prevroča, da ne bi prišlo do poškodb.

Nazadnje je pomembno, da sredstva za umivanje temeljito sperete in z brisačo dobro posušite kožo, stomo in sistem za oskrbo stome.

Več o dodatnih pripomočkih za nego kože lahko poiščete v prispevku Dodatni pripomočki in pribor.

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice