Kateterizacija

Kaj je kateterizacija? Preberite več o tem in tudi o načinu, s katerim vam lahko kateterizacija pomaga pri ohranjanju zdravja sečil.

Kateterizacija

Intermitentna kateterizacija je ključna za reševanje kliničnih težav povezanih z mehanskimi ali funkcionalnimi motnjami mehurja. Hkrati pa je intermitentna kateterizacija ključni dejavnik za zmanjšanje zapletov zgornjih sečil in urosepse pri bolnikih po poškodbi hrbtenjače. Z namenom preprečevanja zapletov in prednosti uporabe čiste intermitentne kateterizacije, vas želimo spodbuditi, da razširite svoje znanje o kateterizaciji in spremljate najnovejše trende ter skladno z nasveti vašega zdravnika, izberete za vas najboljši postopek in urinski kateter.

Intermitentna kateterizacija, ki jo uporabljamo pri bolnikih, ki sami ne morejo izprazniti mehurja oz. ga praznijo nepopolno, je velikega pomena. Predstavlja tehniko, ki zmanjšuje tveganje za smrtno nevarno deterioracijo zgornjih sečil in urosepso pri bolnikih z okvaro hrbtenjače.

Intermitentna kateterizacija je namenjena tako tistim, ki imajo okvaro ali bolezen hrbtenjače, kot tudi moškim, ki se spopadajo z benigno hiperplazijo prostate. Čista intermitentna kateterizacija (ČIK) je postopek, predstavljen v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot zamenjava za strogo sterilno tehniko kateterizacije. To je omogočilo povsem drugačen pristop do težav, povezanih s kontinenco in dizurijo, praksa pa je pokazala, da je to izvrstna tehnika za maksimalno zmanjšanje urinarnih zapletov pri bolnikih.

Urinarna inkotinencija

Uspešnost čiste intermitentne kateterizacije se kaže v zmanjšanju pogostosti infekcij sečil. Raziskave so pokazale dobre klinične rezultate in zadovoljstvo bolnikov z uporabo novega postopka. Zaradi kateterizacije je opazna lažja ali izboljšana dilatacija votlega sistema ledvic, kot tudi boljše stanje zgornjega dela urinarnega trakta. Takšne raziskave niso pomembne le zato, da bi dokazale učinkovitost redne kateterizacije, temveč zato, da bi dobili odgovore na vsa vprašanja glede možnih zapletov pri dolgoročni uporabi. To pa so predvsem poškodbe in vnetje sečevoda.

Želimo vas spodbuditi, da razširite svoje znanje o kateterizaciji, spremljate najnovejše trende ter skladno z nasveti vašega zdravnika izberete za vas najboljše postopke in urinske katetre in tem zmanjšate tveganje za zaplete.

Pogosta vprašanja

Kaj danes velja kot "zlati standard" kateterizacije?

Čista intermitentna kateterizacija danes predstavlja metodo „zlatega standarda“ za praznjenje sečnega mehurja pri bolnikih z motnjami mehurja. Z uporabo hidrofilnih katetrov iz PVC-ja, brez ftalatov, je postopek varen in učinkovit ter izboljša stanje ledvic in zgornjih sečil. Poleg kliničnih prednosti se poveča tudi kakovost bolnikovega življenja, in sicer zaradi večje neodvisnosti in varnosti, ki jo ponuja samokateterizacija.

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice