Blog

Tukaj boste našli teme o vprašanjih v zvezi z zdravjem in nego in upamo, da se vam bodo zdele koristne.

Vloga robotske nevrorehabilitacije pri zdravljenju poškodb hrbtenjače

lentismed_uloga_robotske_neurorehabilitacije

​Servisni roboti in robotski sistemi omogočajo pomoč bolnikom pri njihovi rehabilitaciji tako, da zdravljenje traja precej manj časa, saj hitreje okrevajo. Pomoč nudijo tudi invalidnim osebam ter s tem pripomorejo k njihovemu polnejšemu in kakovostnejšemu življenju brez stresa.

Roboti za rehabilitacijo so v glavnem namenjeni dvema področjema – za terapijo in pomoč. Poleg tega med robote za rehabilitacijo uvrščamo proteze (protetiko), naprave za stimulacijo živcev in naprave za nadzor oseb pri vsakdanjih aktivnostih.

Kategorije uporabe so naslednje:

robotska terapija za mobilnost (hoja)
osebni roboti za rehabilitacijo
robotska terapija gornjih okončin
smart proteze
družabni servisni roboti za osebno nego, avtizem in nego starejših.

Ena takšnih naprav je tudi Lokomat*, ki daje odlične rezultate pri rehabilitaciji invalidov. Lokomat se lahko prilagodi vsakomur glede na njegove potrebe, celo otrokom, s čimer se zmanjša možnost poškodb in zagotavlja optimalno 45-minutno vadbo. Pri klasičnih terapevtskih vajah možgani niso preveč stimulirani, zato se pogosto dogaja, da bolnikovo stanje po koncu vadbe nazaduje. Pri terapiji na Lokomatu takšnega nazadovanja ni, temveč dosežen napredek in izboljšano stanje bolnika ostaja. Bolniki med vadbo na teh robotskih napravah, ko na ekranu pred seboj premagujejo „ovire" v video igricah, aktivirajo ciljno skupino mišic rok ali nog, z namenom hitrejšega in boljšega okrevanja. Posebnost je v tem, da ukaz za gib noge ali roke pride iz možganov, česar pri klasični fizioterapiji ni. Ključ je tudi v sistemu dinamičnega zmanjševanja teže, ki omogoča bolniku daljšo in intenzivnejšo vadbo ter da si hitreje opomore.

Omenimo naj še nekaj podobnih naprav: Erigo – sodobna miza za vertikalizacijo bolnikov, ki so zaradi poškodbe ali bolezni dlje časa ležali ter Armeo, ki edina ne deluje avtomatizirano. Tu sta tudi Tyromotion in PerPedes.

Rehabilitacija hoje podpira posameznike na poti do njihove najvišje stopnje samostojnosti v vsakdanjem življenju. Bolj podrobnejši so naravni gibi, tem boljše je. Zahvaljujoč nevroplastičnosti možganov se v njih gibi tako trajno shranijo.

Vsako leto v svetu inštalirajo približno 1.000 servisnih robotov, namenjenih medicini, in to za področja nevrokirurgije, ortopedije, endoskopije, mini interventne kirurgije, točkastega obsevanja, kolonoskopije, rehabilitacije, za nego bolnikov, oskrbo bolnikov itd. Z razvojem informacijske in senzorične tehnologije se uporaba servisnih robotov v medicini vsak dan širi.

Povrnitev mobilnosti je za bolnika še posebej naporno, za terapevte pa predvsem trdo delo, zato je to tudi primarni cilj avtomatizacije. V klinikah po vsem svetu uporabljajo na desetine mobilnih robotskih sistemov za rehabilitacijo.

Iz tega lahko zaključimo, da bi bilo s finančnega vidika stroškovno učinkoviteje nabaviti Lokomat, kot pa da država kasneje bolnikom plačuje zdravljenje za druge težave, ki so posledica neustrezne vadbe.

Ključni faktorji za uspešno nevrorehabilitacijo in okrevanje so:

  • Principi motoričnega učenja spodbujajo nevroplastičnost možganov in okrevanje.
  • Terapija mora biti intenzivna s pogostimi ponovitvami, s pravilno razporeditvijo vadbe in odmorov.
  • Terapija mora bolniku predstavljati izziv in motivacijo.
  • Povratna informacija o napredku je za bolnika izredno motivirajoča.


Glede na upadanje zanimanja za poklic negovalca, obstaja za naslednjih 10 do 15 let velik potencial za povpraševanje po pomožnih robotskih sistemih in servisnih robotih, zato pomembne znanstvene ustanove, ki se ukvarjajo s servisnimi roboti, pospešeno razvijajo nove prototipe servisnih robotov za pomoč starejšim in osebam, ki potrebujejo rehabilitacijo.


*aparat-robot, ki opravlja funkcijo hoje oziroma bolniku pomaga, da ozavesti to izgubljeno ali oslabljeno funkcijo. Takšna terapija (vadba hoje) običajno poteka manualno, vendar je pri tem za enega bolnika potrebno do pet fizioterapevtov. Lokomat je leta 2004 na trg plasiralo podjetje Hocoma s sedežem v Zürichu.

Ohrabrujoče zgodbe o okrevanju po poškodbi hrbtenj...
Kako izbrati aktivni invalidski voziček

Podobni članki

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice