Blog

Tukaj boste našli teme o vprašanjih v zvezi z zdravjem in nego in upamo, da se vam bodo zdele koristne.

Ohrabrujoče zgodbe o okrevanju po poškodbi hrbtenjače

blog-photo-3-1200x800

Poškodba hrbtenjače je lahko eden večjih izzivov, s katerimi se človek sreča v svojem življenju, toda to še ne pomeni, da se morate kar predati. Poškodba hrbtenjače bo zagotovo spremenila vaše življenje in morali se boste prilagoditi novonastali situaciji.

Vedeti morate, da se je pri mnogih osebah, ki so se znašli v podobni situaciji kot je vaša, sčasoma pokazal precejšen napredek in vsak nov dan jim je prinesel nove možnosti.

Radi bi vas spodbudili, da ostanete pozitivni, zato vam predstavljamo nekaj resničnih zgodb o okrevanju po poškodbi hrbtenjače.

Dana Guest je bila še najstnica, ko jo je doletela spinalna poškodba. Medtem ko je v avtu čakala pred semaforjem na zeleno luč, se je vanjo od zadaj zaletel tovornjak. Med vožnjo v rešilnem vozilu je Dana dojela, da ne čuti rok in nog. Utrpela je hudo poškodbo šestega vratnega vretenca ter postala kvadriplegik, medtem ko jo je voznik odnesel brez kakršnihkoli poškodb.

V šestih tednih rehabilitacije v bolnišnici za otroke (Shriners Hospitals for Children) v Filadelfiji je Dana postopoma spet zaznala občutke v tricepsu. Samo leto dni kasneje se je ponovno pojavil občutek v rokah in nogah. Zahvaljujoč močni podpori se je uspela vključiti v razmeroma normalno življenje. Danes je mati deklice in celo vodi njeno nogometno ekipo. Poleg tega Dana upravlja tudi fundacijo Core http://coreflorida.com/meet-the-core-foundation/ in pomaga pri zbiranju denarja za revne.

Leta 1974 se je v prometni nesreči ponesrečil Pat Rummerfield. Imel je zlomljen vrat na kar štirih mestih in zdravniki so mu napovedovali le še približno 72 ur življenja. Zaradi posledic poškodbe so mu diagnosticirali kvadriplegijo, toda namesto da bi se vdal v svojo usodo, se je Pat s pomočjo svojega očeta odločil vzeti rehabilitacijo v svoje roke le leto kasneje po začetku zdravljenja. Sedemnajst let kasneje se je njegova odločnost obrestovala in Pat je postal popolnoma funkcionalen, zaradi česar ga imajo številni medicinski krogi za čudež.

Njegovo stanje se je izboljšalo do te mere, da danes lahko hodi in teče. Pričel je celo tekmovati, in sicer za dober namen zbiranja denarja za raziskave hrbtenjače. Leta 1992 je opravil triatlon "Ironman" in celo dobil licencirano tekmovalno vozilo. Kljub dejstvu, da za poškodbe hrbtenjače ni zdravila, si je Pat uspel povrniti življenje, kakršnega je imel pred poškodbo. Ta izkušnja ga je spodbudila, da svoj čas posveti pomoči drugim, ki jih je doletela podobna usoda, njegov primer pa še naprej navdihuje številne bolnike po svetu. Raziskovalci in znanstveniki še vedno poskušajo natančno ugotoviti, na kakšen način je Pat uspel popolnoma okrevati, saj jim ta primer lahko pomaga pri zdravljenju poškodb hrbtenjače.

–>Zaradi prometne nesreče leta 2010 se je življenje Dustina Shillcoxa za vedno spremenilo, saj je zaradi poškodbe hrbtenjače ostal paraliziran od prsi navzdol. Zahvaljujoč revolucionarnemu novemu zdravljenju, ki je bilo objavljeno leta 2014, je naredil neverjeten napredek glede gibljivosti in občutenja po celem telesu. Proces, ki je podprt s strani fundacije Christopher & Dana Reeve, je znan kot epiduralna stimulacija; naprava, ki jo vsadijo na hrbtenico, pomaga stimulirati živce, da bi spet pričeli delovati.

Več o epiduralni stimulaciji:
https://epiduralstimulationnow.com/

Kot eden izmed štirih oseb, ki so bili deležni tega eksperimentalnega zdravljenja, Dustin danes lahko stoji in premika spodnjo polovico telesa s preprostim premikom stikala. S kolesom na ročni pogon se je jeseni leta 2015 celo udeležil maratona v New Yorku. Dustin še vedno pripisuje velik delež za svoje okrevanje pokojnemu Christopherju Reevu in neverjetnemu delu, ki ga je njegova organizacija uspela ustvariti v zadnjih letih. Zahvaljujoč epiduralni stimulaciji so Dustin in ostali trije udeleženci uspeli ponovno povrniti precej svojih telesnih funkcij ter s tem vzbudili upanje milijonom paraliziranih posameznikov, ki se spopadajo s podobnimi težavami.

Primerov je še veliko; npr. z vbrizgavanjem matičnih celic na poškodovano mesto v hrbtnem mozgu je po 20 letih shodila Korejka Hwang Mi-soon.

Čeprav je obseg funkcij, ki se popolnoma povrnejo, običajno viden v prvih dveh letih po poškodbi, te zgodbe o okrevanju dokazujejo, kako pomembna je vztrajnost pri zdravljenju. Če ste tudi vi prizadeti zaradi takšnega stanja ali se je to zgodilo komu od vaših bližnjih, ne pozabite, da medicina napreduje z vsakim dnem. Obdržite pozitivne misli in si zapomnite, da nič ni nemogoče, po potrebi pa poiščite tudi pomoč psihologa. Slednja je izrednega pomena za uspeh vseh drugih korakov v rehabilitaciji, je pa nujna, saj je bolniku potrebno razložiti, družino in prijatelje pa opogumiti za aktivno vključevanje v rehabilitacijo.

Naj vas spomnimo le na nekaj raziskav, o katerih smo že pisali:

  • RAZISKOVALNA ŠTUDIJA: VSADEK V MOŽGANIH JE PARALIZIRANIM OPICAM OMOGOČIL PONOVNO SPOSOBNOST GIBANJA
  • V2a – NOVO UPANJE ZA ZDRAVLJENJE POŠKODB HRBTENJAČE


Poleg tega so v Zagrebu nedavno odprli center za nevrorehabilitacijo z robotiko Poliklinike Glavić, kjer so pomoč poiskali tudi nekateri naši uporabniki in verjamemo, da boste v prihodnje lahko prebirali tudi njihove zgodbe.

Viri:
https://www.spinalcord.com/blog/3-inspirational-spinal-cord-recovery-stories
http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/ozljede-i-trovanja/ozljede-kraljeznice

Lentismed na EAU19 v Barceloni
Vloga robotske nevrorehabilitacije pri zdravljenju...

Podobni članki

logo

Poslovna filozofija podjetja Lentismed je povsem preprosta in temelji na konceptu “izboljšajmo življenje”, in sicer z razvijanjem medicinskih pripomočkov in storitev, kot odgovor na vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo naše stranke. Verjamemo, da tudi za največjo težavo obstaja način za reševanje ali blažitev njenih posledic.

Več o nas

Zadnje novice