Nino Batagelj, Ljubljana

Nino Batagelj, Ljubljana

Nino Batagelj – vsestranski mladenič, ki premaguje vse ovire.

Danes bomo z vami delili posebno zgodbo našega uporabnika, zgodbo, na katero se bomo zagotovo pogosto spomnili, ko bomo naleteli na vsakdanje ovire v življenju. Verjetno nas bo takrat vzpodbudila k razmišljanju, iskanju rešitev in ukrepanju za izboljšanje življenjskih pogojev. Zgodba o Ninu, izjemnem mladem človeku, je namreč vse prej kot običajna, obenem pa je izredno spodbudna.

Nino Batagelj je sedemindvajsetletni študent Inštituta in akademije za multimedije (študira medijsko produkcijo). Ker je strasten športnik, trenira fitnes, plavanje – udeležuje se mednarodnih tekmovanj, občasno smuča, vrsto let pa je sodeloval na Red Bull tekmovanjih in se z rolerji vozil po bob stezi. Ob aktivnem družabnem življenju je Nino tudi ambasador globalnega dobrodelnega teka Wings For Life World Run, organizacije, ki zbira sredstva za raziskave poškodbe hrbtenjače.

Število aktivnosti in uspehi, ki jih Nino dosega v svojem življenju, so vredni pohvale. Čeprav je to za njega nekaj povsem normalnega, pa bi bil marsikdo presenečen nad dejstvom, da je Nino že nekaj let tetraplegik, saj je zaradi ponesrečenega skoka v vodo utrpel poškodbo hrbtenice.

Čeprav poznamo ogromno ljudi, ki se niti približno ne spopadajo s takšnim stanjem, lahko z gotovostjo trdimo, da Nino med pogovorom izžareva vedrino, spontanost in pozitivni duh, kar nam jasno pove, da bo njegovo življenje uspešno, in da ima moč pozitivno vplivati na ljudi, s katerimi se povezuje.

Poleg že naštetih aktivnosti je morda za širšo družbeno skupnost najpomembnejše Ninovo delovanje v ljubljanskem društvu paraplegikov. V okviru posebnega izobraževalnega programa v šolah se udeležuje osveščanj otrok in mladine o invalidski problematiki.

Cilj programa je premagovanje stigma glede invalidnosti, ki je laično pogosto povezana z različnimi oblikami nezmožnosti. In prav na tem področju lahko Nino največ pripomore s svojim aktivnim življenjem, ki je primer, kako je s pozitivnim odnosom in voljo mogoče živeti polno življenje. Druga pomembna naloga Ninovega izobraževalnega poslanstva je v osveščanju mladih, da se poškodba hrbtenice lahko zgodi vsakomur izmed nas, zaradi česar je potrebna večja pazljivost pri športnih in drugih aktivnostih ter pri vožnji, kot tudi v drugih primerih, v katerih najpogosteje pride do te poškodbe.

Nino ima pred seboj še veliko načrtov, za katere ne dvomimo, da jih bo uresničil. Hvaležni smo mu za sproščen pogovor, veseli pa nas tudi, da smo pridobili zaupanje tako navdihujočega mladega človeka ki vedno znova najde vrsto zanimivih pogledov na aktivno življenje in izboljšanje življenja s pomočjo lastne volje.